Å være der du er

Kristen mindfulness

Å være der du er

 


 

Det er nå livet leves, og er vi tilstede i livet, vil vi oppleve sann glede.

Vi kan ikke velge å fysisk være et annet sted enn der vi faktisk er, og det er vanskelig å nyte det vi gjør, som for eksempel å lese denne artikkelen, hvis vi er et annet sted i tankene.

Å leve i øyeblikket innebærer ikke å fortrenge fortiden eller unngå å planlegge noe i framtiden. Fortiden bærer vi med oss, og vår historie kan vi integrere i livet her og nå. Framtiden er det ingen mennesker som kjenner til, men det er nødvendig å planlegge mange ting for å unngå kaos. Dette kan gjøres med nærvær. Utfordringen er å ikke la forstyrrelser trekke all oppmerksomheten vekk fra livet her og nå.

 

 

Kvaliteten på det vi er og gjør øker med vårt nærvær.

Er vi tilstede i øyeblikket vil kvaliteten øke i det vi holder på med. Selv trivielle gjøremål som vi ofte er mest opptatt av å bli ferdig med, som å vaske huset, kan med oppmerksomt nærvær bli meningsfulle og også gi et bedre resultat.


Jeg var på Tomasgården retreatsenter en sommer og gikk rundt i hagen og plukket nydelige villbringebær. Jeg oppdagt at jeg hele tiden var på jakt etter et nytt bær uten egentlig å nyte smaken av det jeg hadde i munnen. Da gikk jeg faktisk glipp av den gode smaken fordi letingen etter nye bær opptok min oppmerksomhet.

Lærdommen min i dette er at jeg vil nyte flere sider ved livet hvis jeg stopper opp for å være tilstede i det jeg holder på med framfor hele tiden å tenke på det neste jeg skal gjøre.


Flykter vi fra å være nærværende med Gud her og nå, nekter vi oss selv å erfare Guds kjærlighet. Gud kan da oppleves fraværende, men det er ikke Gud som er fraværende. Det er vi som ikke er tilstede i øyeblikket, eller på plass i oss selv her og nå sammen med Gud.

Det beste stedet og den beste tiden å nyte fellesskapet med Gud er her og nå.
Teksten er hentet fra boka «Lytte til Gud – øvelser for redusert stress og økt nærvær i øyeblikket».
Kristen mindfulness                              post(@)kristenmindfulness.no